Učinkovito varovanje tovora je odvisno od vrste tovora in se začne pri pravilnem, za prevoz ustreznem, embaliranju, pri natovarjanju, shranjevanju in varovanju tovora. Samo dobro embalirano in za prevoz dobro zavarovano blago, lahko varno prevažamo.

Delovanje sil na tovor pri prevozu

Pri običajni vožnji (sem sodijo tudi popolna zaviranja, pospeševanje, manevri umikanja in slabe cestne razmere) delujejo na tovor izredno velike sile.


Primer: 0,5 G na stran pomeni, da lahko tovor z 10 tonami lastne teže na ponjavo izvaja do 5 ton teže: 0,5 G = 50 % lastne teže.

Učinek sil na tovor v cestnem prometu

Učinek sil na tovor v cestnem prometu Učinek sil na tovor v cestnem prometu

Delovanje sil na tovor v kombiniranem prometu

Kombiniran prevoz Kombiniran prevoz

Zaradi pomikanja vagonov na železniških postajah in premikov žerjavov na ladjah delujejo na tovor višje sile kot pri vožnji na cesti.


To zahteva pri transportih v kombiniranem prometu zvišanje ukrepov za zavarovanje tovora:


  • Ker se priklopniki na vagonu natovarjajo tudi v nasprotni smeri vožnje, je potrebno tovor zavarovati proti zdrsu tudi v vzvratni smeri.
  • Bodite pozorni na optimalno porazdelitev teže na priklopniku – preprečite natovarjanje, ki obremenju-je samo sprednji ali samo zadnji del!
  • Pred vsako predajo na terminalu/v pristanišču oz. pri vsakem prevzemu priklopnika ponovno preverite pravilno zavarovanje tovora (npr. zadostno natezno moč nateznih pasov).

Delovanje sil v kombiniranem prometu – železnica

Delovanje sil v kombiniranem prometu – železnica Delovanje sil v kombiniranem prometu – železnica

Delovanje sil v kombiniranem prometu – ladja

Delovanje sil v kombiniranem prometu – ladja Delovanje sil v kombiniranem prometu – ladja

Vrsta zavarovanja tovora

Zavarovanje tovora v sklenjeni obliki

Pri zavarovanju tovora v sklenjeni obliki se tovor natovarja neposredno in brez vrzeli med deli tovora na omejitev tovornega prostora (čelna stena, prečna pregrada, stebri itd.).
Zavarovanje tovora v sklenjeni obliki velja pri priklopnikih XL kot posebej učinkovita metoda varovanja tovora.
Če to zaradi lastnosti tovora ni možno, lahko sklenjeno obliko tovora dosežemo s pomočjo privezovalnih pasov in pripomočkov. Metode zavarovanja tovora v sklenjeni obliki s privezovalnimi pasovi so npr. križno ali vzmetno privezovanje, spona na glavi ali spona na vdolbini.

Zavarovanje tovora s povečanjem sile trenja

Pri zavarovanju tovora s povečanjem sile trenja se s privezovanjem tovora navzdol sila teže oz. sila trenja tovora zviša in s tem je zagotovljeno boljše varovanje tovora.
Zavarovanje tovora s povečanjem sile trenja: Pri privezovanju tovora navzdol izgubijo pasovi zaradi padajočega kota svojo moč vezanja Zavarovanje tovora s povečanjem sile trenja: Pri privezovanju tovora navzdol izgubijo pasovi zaradi padajočega kota svojo moč vezanja

Kombinirano zavarovanje tovora

Pri kombiniranem zavarovanju tovora se kombinirajo elementi zavarovanja tovora v sklenjeni obliki z ele-menti zavarovanja tovora s povečanjem sile trenja. Tovor se natovori npr. ob čelno steno in se z natezni-mi pasovi priveže v sklenjeni obliki in s povečanjem sile trenja. V praksi je to pogosto uporabljena metoda za zavarovanje tovora.
Zavarovanje v kombiniram prometu – naprej, na stran in nazaj z uporabo protidrsnih podlag Zavarovanje v kombiniram prometu – naprej, na stran in nazaj z uporabo protidrsnih podlag
Pri slikah, ki so natisnjene v predhodnem besedilu gre za simbolne slike. Informativno dokumentacijo, s konkretnimi praktičnimi primeri v skladu z EN 12195-1 k najrazličnejšim metodam zavarovanja tovora za različne skupine blaga, prejmete pri vaši kontaktni osebi.

Videoposnetek "Vrste zavarovanja tovora"

Vrste zavarovanja tovora play
True
http://www.lkw-walter.si/-/m/images/lkw/transportunternehmer/lkw-walter-video-arten.jpg

Natezni pasovi in pripomočki za zavarovanje tovora

Osnovni pogoj za učinkovito varovanje tovora je zadostno število sredstev za varovanje tovora (nateznih pasov, ščitnikov robov, protizdrsne podlage) in njihovo brezhibno stanje.
Natezni pas z zatikalnikom z dolgo ročico Natezni pas z zatikalnikom z dolgo ročico Merilna naprava za merjenje natezanja Merilna naprava za merjenje natezanja

Natezni pasovi in naprava za merjenje natezanja

Natezni pasovi so v prvi vrsti namenjeni zavarovanju tovora v sklenjeni obliki in zavarovanje tovora z elementi sile trenja na vozilu. S privezovanjem se poveča obremenitev in se doseže boljše varovanje tovora. Načeloma razlikujemo:

  • Zatikalnik s kratko ročico s pribl. 350 daN (kg) natezne sile
  • Zatikalnik z dolgo ročico s pribl. 500 daN (kg) natezne sile

Učinkovita natezna sila je načeloma odvisna od tega, s katero silo zategnemo natezni pas s pomočjo zatikalnika. Zaradi tega je treba učinkovito doseženo natezno silo ugotoviti samo s pomočjo merilne naprave za merjenje natezanja.

Videoposnetek "Ravnanje zzateznimi pasovi"

Ravnanje zzateznimi pasovi play
True
http://www.lkw-walter.si/-/m/images/lkw/transportunternehmer/lkw-walter-video-spanngurte.jpg

Pripomoček: protizdrsne podlage in voravala robov

Načeloma protizdrsne podlage povečujejo trenje. Ta lastnost predstavlja pri varovanju tovora prednost samo pri določenih izdelkih. Pri drugih izdelkih ima lahko uporaba podloge slabše učinke (npr. blago zdrsne na paleti, povečan učinek za prevrnitev).


Blažilniki robov ne ščitijo samo tovora in nateznega pasu, temveč so tudi učinkovit pripomoček varovanja tovora. Silo natezanja enakomerno porezdelijo.


Registrirajte se sedaj in postanite partner!

Več informacij na temo "Zavarovanje tovora" je na voljo samo za partnerje.
Registrirajte se še danes in pridobite s številnimi prednostmi sodelovanja!

Nadaljnje informacije:

^ - Top

Ta spletna stran vsebuje piškotke, kar zagotavlja čim boljšo uporabo. S klikom na "Sprejmi" soglašate z uporabo piškotkov. Če želite določene piškotke izključiti, kliknite na tukaj. Nadaljnje informacije v zvezi z našim ravnanjem s podatki so navedene v naših Pogoji uporabe in Navodila varovanja podatkov.

Sprejmi